Bruk av sosiale medier til markedsføring

2Internettreklame er den typen reklame som vokser mest. Bannerannonser eller reklamefilmer dukker opp på de fleste nettsider, men det har også blitt stadig vanligere med reklame på sosiale medier. Mye av reklamen på internettet er generell. Bedrifter kjøper seg annonseplass på populære nettsider, og bidrar til å finansiere disse sidene. Nettaviser har mye reklame, og denne er som regel generell.

Mer målrettet reklame plasseres gjerne på nettsider som har innhold som er relevant for reklamen. Reklame for bildeler kan for eksempel plasseres på bilsider, og reklame for kosmetikk plasseres på sider om helse og velvære, eller på sider som er populære blant kvinner.

Søkemotorer og reklame

Søkemotorer er et fint hjelpemiddel når man leter etter noe på nettet. Der kan man skrive inn søkeord, og la søkemotoren finne sider som inneholder dette ordet. Mange bruker søkemotorer jevnlig, og finner lettere fram til ting de er interessert i.

Annonsørene bruker også søkemotorene effektivt. De registrerer hvilke søkeord som skrives inn, og bruker disse ordene til å spesialtilpasse reklamen som vises. Det betyr at ikke alle får den samme reklamen når de ser på siden. I stedet vises reklame som er relatert til de ordene brukeren har søkt på tidligere. På den måten håper annonsørene å vise reklame som brukerne er interessert i, og dermed nå en interessant målgruppe.

Personlig tilpassede reklamer

På sosiale medier lager folk personlige profiler. Disse profilene gjør det lettere for annonsørene å spesialtilpasse reklamen til aldersgrupper, kjønn og interesser. Noen produkter er tilpasset menn, andre er tilpasset kvinner. Folk i ulik alder har også ulike behov. Annonsørene må betale for reklameplassen, og det er selvsagt bortkastede penger å vise annonsen til noen som uansett ikke er interessert i produktet. Jo mer målrettet reklamen er, desto mer effektiv er reklamekampanjen. Da bruker annonsøren bare penger på å vise reklamen til målgruppen.

Mye av informasjonen brukerne legger ut er offentlig, som kjønn, alder og hjemland. Denne informasjonen brukes aktivt av annonsørene, og reklamen blir automatisk vist til utvalgte målgrupper.

Mange irriterer seg over reklame på sosiale medier. Samtidig betaler reklamene for siden, slik at brukerne ikke trenger å betale noe selv. På enkelte sosiale medier kan annonsørene også legge ut reklame som er relatert til kommentarer brukerne legger ut. En annen måte de annonserer på, er ved å få brukere til å anbefale produkter til vennene sine.

Mange firma har også egne sider på sosiale medier. Folk kan like disse sidene, eller legge firmaet til som en venn. Når de gjør det, vil dette vises på brukerens profil, og dermed kan brukerens venner se at vedkommende liker et produkt eller en side. På den måten blir brukeren en annonsør for firmaet eller produktet, og anbefaler det indirekte til vennene sine. Anbefalinger mellom venner er en svært effektiv form for reklame, for folk hører gjerne mer på venner enn på ukjente. Dette er annonsørene klar over, og deler gjerne ut både gratisprodukter og andre fordeler til folk, for å få dem til å anbefale produktet videre til andre.

 

Privacy Policy