Dagens søkemotorer – hvilke er best?

GooglelogoDet er vel ingen overraskelse at Google er den mest brukte søkemotoren i verden. Selskapet har blitt integrert i dagliglivet til de fleste, uansett hvor mye de selv måtte protestere mot at deres verdifulle varemerke har blitt til et verb i mange språk. Så hva er fordelene med å bruke denne søkemotoren? Og har konkurrentene en sjanse? Google revolusjonerte søkemotorer ved å introdusere en siderangerende algoritme. Denne rangerer sider på en måte som tar hensyn ikke bare til nettstedene som linker til en spesifikk side, men også viktigheten av disse sidene. Fordelen til Google blir da at den er fantastisk til å lete etter offisielle sider, og at disse vil på en helt unik måte bli rangert etter viktighet. På den andre siden, dersom du leter etter noe som er mindre kjent vil informasjon om dette komme svært langt nede på listene hos Google. Med ca. 40 milliarder sider indeksert er størrelsen på Google enorm og uten sidestykke.

De andre store: Yahoo og Bing

Yahoo-logoYahoo og Bing er to andre store aktører på markedet. Sammen dekker Yahoo, Bing og Google over 95 % av det amerikanske markedet. Alle tre har reklame på sine søkemotorer som en del av inntektsgrunnlaget. En fordel med å bruke Yahoo er at den har den noe fiffige funksjonen at du kan skrive !wiki i søkefeltet for å få opp treff bare fra wikipedia, dersom dette er mest relevant for deg. Dette kan du gjøre også for andre nettsider. Dette er for øvrig kun en liten snarvei, og betyr ikke at du ikke kan gjøre lignende også på Google. Bing har den fordelen at de avtalene denne søkemotoren har med Facebook og Twitter gir den tilgang til mer informasjon fra andre sosiale medier enn Google, og kan som et resultat av dette finjustere dine søk noe ut fra din informasjon her.

Fordeler ved å bruke mindre søkemotorer: Hva med DuckDuckGo og Gigablast?

Den store fordelen med å bruke enkelte av de mindre søkemotorene som DuckDuckGo og Gigablast er at disse motorene ikke lagrer din IP-adresse og ikke lagrer hvilke søk du har foretatt i motsetning til Google, Yahoo og Bing. Når du for eksempel bruker Google, sendes altså informasjon om din bruk av nettsiden og også om IP-adressen din til en server i USA. En annen fordel er at disse to søkemotorene ikke har reklame.

Alt i alt er det som vi ser gode grunner til at Google fortsatt er mest brukt.

Privacy Policy