Facebook

dNettsamfunnet Facebook ble utviklet for studenter og ansatte på universiteter i USA. Senere spredte det seg til hele verden. Facebook fungerer ved at man oppretter en profil der man legger ut bilder og tekst. Man kan snakke med andre gjennom meldinger, og søke etter og legge til venner. Man velger selv hvor mye av informasjonen som skal være tilgjengelig for brukere innenfor og utenfor vennekretsen.

Som i andre sosiale medier, er det brukerne selv som lager innholdet på siden, gjennom at de legger ut bilder og meldinger, og deler anbefalinger.

Brukerne kan også melde seg inn i ulike grupper, og opprette egne grupper. Facebook er finansiert av reklame. Brukerne betaler ingenting for tjenesten. Facebook har over 600 millioner brukere over hele verden. I 2009 ble det anslått at 1,5 millioner nordmenn brukte Facebook. I 2012 benyttet anslagsvis 63 % av nordmenn minst et sosialt nettverk, og Facebook er fortsatt det mest brukte nettverket i Norge, selv om Twitter og Instagram er sterke konkurrenter.

Historie

Facebook ble startet i 2004 av Mark Zuckerberg, Andrew McCollum og Eduardo Saverin. Siden ble laget for studenter ved Harvard, og skulle gjøre det lettere for dem å holde kontakten med venner.  Nettverket ble ikke offisielt åpnet for andre brukere før 26.september 2006. Da kunne alle som har gyldig e-postadresse registrere seg der, og lage en profil.

I Norge ble Facebook for alvor populært i starten av 2007. Før den tid var det rundt 3000 norske brukere, men i april 2007 hadde antallet steget til minst 80 000.

I 2008 ble nettsiden oversatt til andre språk, blant annet norsk. Det er brukerne selv som oversetter siden. Trafikken økte videre etter 2009, selv om enkelte har kritisert siden fordi den kan åpne for misbruk av personlig informasjon. Folk legger også ut personlig informasjon som kan sette dem i fare. Internettaktivister hevder også at Facebook deler brukernes opplysninger med etterretningstjenester i USA, og sier nettsiden brukes til spionasje.

Et populært nettsted

Facebook har 61 millioner brukere i USA, og rundt 10 millioner i Storbritannia. I Canada er rundt 8 millioner registrert. Danmark har mer enn 900 000 medlemmer.

Facebook åpnet for at programutviklere kunne lage applikasjoner som samhandler med Facebook i 2007. Nå finnes mange tusen applikasjoner, blant annet spill. FarmVille er et av de mest populære spillene.

Mange bedrifter og veldedige organisasjoner har også opprettet sider på Facebook. Der kommer bedrifter i kontakt med eksisterende og nye kunder, og kan markedsføre seg selv gjennom anbefalinger fra brukerne. Når brukerne liker en side, ser vennene deres at de liker siden, og hvis bedriften er heldig, vil brukernes venner gå inn på siden deres for å se hva den handler om. Slik blir informasjon om bedriften spredt til flere.

Selv om vanlig bruk av siden er gratis, kan man også betale for å markedsføre en Facebookside. Både bedrifter og veldedige organisasjoner gjør dette for å få oppmerksomhet.

Facebook benytter personlige opplysninger for å spesialtilpasse reklamen til hver bruker. De har også blitt kritisert for å blande reklame med brukernes beskjeder.

 

 

Privacy Policy