Om sosiale medier

3Sosiale medier er tjenester på nettet som legger til rette for kommunikasjon mellom brukerne. Det er hovedsakelig brukerne selv som lager innholdet på disse sidene, gjennom å legge ut bilder og meldinger som de deler med andre.

Begrepet sosiale medier ble vanlig i 2008, og omfatter mange ulike nettsteder. De mest populære sosiale mediene her i landet er Facebook, Wikipedia, YouTube, blogger, Twitter og Instagram. Andre populære sosiale medier er Google+, LinkedIn, ResearchGate, Myspace og Gowalla.
Selv om begrepet ikke ble vanlig før i 2008, har sosiale medier eksistert mye lenger. Internettet ble brukt i sosial sammenheng helt fra starten, først og fremst ved at folk sendte e-post til hverandre. Senere ble det utviklet tjenester der folk kunne kommunisere med mange personer samtidig.

Hvordan virker sosiale medier?

De fleste sosiale medier lar brukerne lage en profil der de legger inn personlige opplysninger. Disse opplysningene kan deles offentlig, eller bare deles med venner. Deretter kan brukerne lage en liste med venner de ønsker å kommunisere med jevnlig.

Brukerne legger ut meldinger og bilder på profilen sin, som andre kan lese. De kan også sende direktemeldinger til venner, og søke etter venner. Brukerne kan også gå inn på vennenes sider og lese innholdet der. Det er som regel mulig å melde seg inn i grupper som deler fellesinteresser.

Mange spillkonsoller er også tilknyttet sosiale medier, blant annet PlayStation, Xbox og Nintendo. Med disse konsollene kan spillerne både spille mot hverandre over internett, og sende meldinger eller snakke sammen mens de spiller.

Sosiale medier er som regel finansiert av reklame, og brukerne betaler ingenting for tjenesten.

Bruken av sosiale medier

I 2012 var omtrent 63 % av alle nordmenn tilknyttet minst et sosialt nettverkt. Kvinner og eldre utgjorde den største veksten, mens bruken av sosiale medier sank blant folk fra 25 til 34 år.

Sosiale medier har blitt både rost og kritisert. Rosen går ut på at de gjør det lett å kommunisere med familie og venner. Folk kan holde kontakten med hverandre på lang avstand, og dette er viktig i en tid da familier bor mer spredt enn før, og ikke møtes like ofte.

Kritikken går ut på at folk legger ut privat informasjon som kan leses av mange, og at dette kan krenke folks rettigheter. Informasjon kan også misbrukes av kriminelle, og de kan sette enkeltpersoner og grupper i fare. Det blir også hevdet at sosiale medier benyttes av etterretningsorganisasjoner.

Hvis man bruker sosiale medier med fornuft, og ikke deler personlig informasjon med hvem som helst, er sidene både nyttige og morsomme. Det er derimot ikke lurt å legge ut personlige opplysninger i offentligheten. Generelt kan man si at ting man ikke ville sagt muntlig på et offentlig sted, heller ikke skal legges ut offentlig på sosiale nettverk. Det kan for eksempel være farlig å fortelle at man skal på ferie og at huset blir stående tomt. Bilder man legger ut kan også misbrukes av pedofile eller i pornoindustrien, derfor er det lurt å holde de mest private bildene for seg selv.

 

Privacy Policy