Søkemotoroptimering

13Søkemotoroptimering (SEO) handler om å gjøre seg synlig for søkemotorer. Mange bruker søkemotorer for å finne sider på internettet. De skriver inn ord eller uttrykk de er interessert i, og søkemotoren finner sider med relevant innhold, og gir søkeren en liste med aktuelle sider.

Søkemotoren kan vise alt fra en til millioner av aktuelle sider. De fleste brukerne vil bare sjekke ut de første fem-ti sidene som blir foreslått av søkemotoren. Jo høyere opp på listen en side kommer, desto flere besøkende får denne siden. Derfor er det viktig å være høyt oppe på listen over resultater. For å komme høyt opp på listen, må man tiltrekke seg søkemotorens oppmerksomhet, og det gjør man gjennom sidens innhold og sidens lenker.

Forstå søkemotoren

Du må forstå hvordan søkemotoren virker for å kunne benytte søkemotoroptimering. Søkemotoren ser ikke bare etter bestemte ord. Det hjelper altså ikke å fylle siden med det samme ordet hundre ganger, i håp om å bli lagt merke til når noen søker på dette ordet. Søkemotoren vurderer også sidens oppbygning, innhold og lenker.

For å komme høyt opp på søkemotorens lister, kan det være nødvendig å endre ord og uttrykk i teksten. Noen ord er mer populære søkeord enn andre. Før man skriver innholdet på en side, kan det vært lurt å velge ut noen ord som beskriver innholdet. Deretter kan man undersøke hvilke av disse ordene som er mest søkt på. Det er viktig å bruke de mest vanlige blant de relevante søkeordene, og plassere dem i teksten på siden.

SEO historie

Søkemotoroptimering startet allerede midt på 1990-tallet. I starten måtte webmasterne bare sende sidens URL til søkemotorene. Deretter sendte søkemotoren en spider til siden, som trakk ut linker og returnerte informasjonen som skulle listes opp. Vanlige søkeord, såkalte nøkkelord, som fantes på sidene, ble lagret av søkemotoren. Når noen søkte på disse ordene, valgte søkemotoren ut sider som inneholdt disse ordene.

Eierne av sidene oppdaget hvor viktig søkemotoroptimering var, men dette førte også til misbruk av søkemotorer. Mange webmastere valgte nøkkelord som ikke var relatert til sidens egentlige innhold, og søkerne fikk irrelevante resultater når de søkte på disse ordene.

Noen søkemotorer ranket sidene etter hvor ofte nøkkelordene dukket opp, og dette kunne også misbrukes av webmastere. For å unngå dette problemet, ble søkemotorene endret, slik at de viste de mest relevante søkeresultatene, i stedet for å vise sider som hadde høy tetthet av søkeordene. Dette kunne også manipuleres til en viss grad, derfor ble søkemotorene endret slik at de ikke lenger var like lette å manipulere.

PageRank

PageRank er en algoritme som viser kvaliteten og styrken til innkommende linker på en side. Algoritmen beregner hvor sannsynlig det er at en bruker kan komme seg til en gitt side gjennom å følge lenker på nettet. Noen lenker er sterkere enn andre, ettersom det er mer sannsynlig at disse lenkene blir funnet av en tilfeldig bruker.

I 2005 begynte Google med personlige søkeresultater, tilpasset hver bruker. I 2007 startet de også en kampanje mot sider som betalte seg til høyere PageRank.

Privacy Policy