Twitter

4Twitter er et amerikansk nettsamfunn der brukerne kan sende korte meldinger til andre brukere. De kan også lese meldinger fra brukere de følger. Twitter er gratis å bruke. Twitter er også tilpasset mobiltelefoner, og gjør at brukerne kan sende og motta meldinger overalt.

Meldingene man kan sende er begrenset til 140 tegn. Derfor må man skrive kort og konsist. Twitter er det engelske ordet for kvitring, altså fuglekvitring. Meldingene kalles også tweets, eller fuglekvitter.

I 2008 hadde Twitter mellom 4 og 5 millioner brukere, men dette antallet økte raskt. i 2012 hadde nettsamfunnet mer enn 500 millioner aktive brukere over hele verden. Hver dag sendes mer enn 340 millioner tweets.

Følge andre brukere

Brukere som er registrert hos Twitter kan velge hvilke andre meldinger de vil lese. De kan abonnere på meldinger som er sendt av visse brukere, for eksempel venner eller slektninger. Mange velger også å følge kjendiser, for det er mange kjendiser og idrettsutøvere som bruker Twitter. Brukerne får beskjed når en av personene de følger har lagt ut en ny melding.

Brukerne trenger ikke å dele meldingene sine offentlig dersom de ikke ønsker det. De kan begrense hvem som kan abonnere på meldingene deres. Men de fleste velger å la meldingene være åpne for alle. Brukere som abonnerer på meldingene deres, kan lese de nye meldingene på nettsiden til Twitter, eller få SMS, RSS eller e-post med oppdateringer.

Historien til Twitter

Twitter ble skapt av Jack Dorsey. I starten var Twitter et forskningsprosjekt hos selskapet Obvious. Selskapet begynte å utvikle Twitter i 2006, og ble brukt til å sende meldinger innen selskapet. Slik kunne beskjeder raskt og enkelt sendes mellom de ansatte, enten på jobb eller mens de var hjemme.

I 2006 ble tjenesten tilgjengelig for allmennheten, og kan i dag brukes av alle registrerte medlemmer. Twitter har flere tilgjengelige språkplattformer. De mest brukte er engelsk og japansk. Japan har vært blant de ivrigste landene til å bruke tjenesten, etter USA. Andre språkplattformer som benyttes er spansk, koreansk, tysk, fransk og italiensk.

Twitter i Norge

Twitter er en av de mest populære sosiale mediene i Norge. Mange sender meldinger hver dag, og oppdaterer venner og slektninger på hva som skjer i livene deres. Twitter gjør det raskt å sende og motta beskjeder, og man kan sende samme melding til mange personer samtidig, ettersom alle som følger en person kan lese oppdateringene deres.

Ettersom Twitter er en rask måte å kontakte mange mennesker på, brukes det også av blant annet politiet. Mange kommuner og offentlige instanser bruker også Twitter for å nå ut til folk, for eksempel i en krisesituasjon. De korte meldingene gir ikke plass til utfyllende beskjeder og forklaringer, men egner seg godt til å sende ut generelle opplysninger om stengte veier eller farlige situasjoner.

For folk flest blir Twitter først og fremst brukt til hverdagslige ting, eller til å følge livene til berømte personer. Twitter vokser fortsatt, og har hittil ikke hatt den samme nedgangen i brukere som for eksempel Facebook har hatt i Norge.

 

Privacy Policy